Vergadering : Gemeenteraad, 18 december 2024 20:00:00
Algemene vergader informatie
Opties bij deze vergadering
(1)
vergaderstukkenAgenda
Hoofdvergadering
-
Aanvullende schriftelijke reactie met betrekking tot het meldpunt voor discriminatie:
“De gemeente heeft een wettelijke taak met een meldpunt voor discriminatie, het registreren van dergelijke meldingen en het rapporteren daarover. Is dat het topje van de ijsberg? Heeft de gemeente er zicht op of onze inwoners zich - meer in brede zin - gediscrimineerd voelen, op wat voor manier dan ook, en welke inwoners dan ook? En onderneemt de gemeente ook activiteiten om contact en begrip tussen verschillende inwoners, of groepen inwoners, te bevorderen? (GroenLinks)”
Reactie:
De gemeente heeft inderdaad een wettelijke taak in het inrichten van een meldpunt voor discriminatie, het registreren van die meldingen en het rapporteren daarover. Dit meldpunt wordt in onze gemeente uitgevoerd door de antidiscriminatievoorziening Vizier, die jaarlijks over deze meldingen rapporteert (zie bijlage in deze mail). Echter blijkt uit verschillende onderzoeken dat relatief weinig mensen melding doen van discriminatie. Inderdaad, de meldingen zijn waarschijnlijk het topje van de ijsberg. De lage meldingsbereidheid kan verschillende oorzaken hebben: personen zien het nut van het melden niet in, ze denken dat ze niet anoniem kunnen melden of weten zelfs niet dat en hoe ze kunnen melden.
In het huidige Integraal Veiligheidsplan van Renkum is opgenomen om een impuls te geven aan de aanpak tegen discriminatie. In 2023 en 2024 is gestart met een plan van aanpak om deze aanpak vorm te geven. Daarbij is ook gekeken naar mogelijkheden om meer zicht te krijgen op de discriminatie die plaats vindt in onze gemeente. Bijvoorbeeld door Vizier regelmatig onder de aandacht te brengen en de meldingsbereidheid te vergroten, medewerkers te trainen om discriminatie goed te signaleren, maar ook door verschillende belangenorganisaties te vragen hoe groepen mensen kunnen worden betrokken. De bezuinigingen genoemd in de begroting maken echter dat sommige van deze acties niet verder kunnen worden uitgevoerd.
Voor de aangekondigde bezuinigingen is ook gesproken met Vizier over het uitvoeren van een “Quickscan”, een onderzoek om meer zicht te krijgen op de ervaringen van inwoners op het gebied van discriminatie, inclusie en diversiteit. Het uitvoeren van zo’n scan of een ander middel kost echter ook financiële en personele middelen die we de door de bezuinigingen in de begroting niet hebben. Dit maakt het lastig om buiten de meldingen om een goed beeld te krijgen van inwoners in onze gemeente die zich gediscrimineerd voelen en waarom. Daarom zullen wij wel zo ver mogelijk blijven inzetten op het vergroten van de meldingsbereidheid om de (aard van de) meldingen nog beter in kaart te brengen.
Ook activiteiten om contact en begrip tussen verschillende inwoners of groepen inwoners worden door de ontwikkelingen van deze gemeente een uitdaging om op te zetten. Inclusie is daarentegen wel verweven in verschillende bestaande processen en activiteiten vanuit onze gemeente:
1. Inclusie is verwerkt in de omgevingsvisie
2. Adviesraad SD is betrokken bij zaken aangaande inclusie
3. WMO is opgenomen als aandachtspunt bij collegevoorstellen
4. Activiteiten en campagnes die (samen met Vizier en andere partners) worden georganiseerd op dit thema
5. Gesprekken over ontmoetingsaanbod door welzijnswerk en andere partners
Aanvullende schriftelijke reactie m.b.t. de vraag over schuldhulpverlening
“In de najaarsnota is in 2024 een bedrag van €75.000,-- vrijgevallen voor schulddienstverlening i.v.m. extra middelen uit de meicirculaire. Wat betekent dat voor de komende jaren? (PvdA)”Reactie:
Het rijk stelt structureel extra middelen beschikbaar voor de aanpak van armoede en schulden. Deze middelen zijn bedoeld om de basisdienstverlening schuldhulpverlening in te richten.In 2025 starten we met de inrichting van deze basisdienstverlening. De middelen van 2025 zijn daarvoor toereikend.
Vergaderstukken
-
Vergaderstukken
-
Vergaderstukken
-
-
In de commissievergadering van dinsdag 3 december 2024 is bij agendapunt 7 de vraag gesteld of de omzetting van de “Voorziening Wegen” naar een “Reserve wegen” fiscale gevolgen voor Renkum heeft. De wethouder heeft namens het college de toezegging gedaan om deze vraag schriftelijk te beantwoorden.
Antwoord:
Het opheffen van de “Voorziening Wegen” en het instellen van een “Reserve Wegen” heeft geen fiscale (btw, vpb) gevolgen.
Vergaderstukken
-
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering